Diensten

POEDERCOATEN
Poedercoating, hoe werkt dat? Poederlakken of poedercoaten is een elektrostatisch proces waarbij met perslucht, negatief geladen poeder op een positief geladen werkstuk verstoven wordt. Hierdoor blijft het poeder tijdelijk aan het werkstuk plakken waarna het in een oven gesmolten of uitgemoffeld wordt. Het voordeel van het poederlakken is dat bij dit lakproces er geen oplosmiddelen vrijkomen. Hierdoor is het poederlakproces zeer milieuvriendelijk. In combinatie met voorbehandelingen zoals thermisch verzinken of schooperen biedt poederlakken een zeer duurzame bescherming tegen corrosie en is uitstekend bestand tegen extreme weersinvloeden. Poederlakken wordt vrij algemeen toegepast. Voorbeelden van toepassingen zijn: balkonhekken, deuren, verkeerslichten, witgoed (koelkasten e.d.), meubels, hekken en profielen. De toegepaste poeders zijn meestal op polyesters, epoxy, polyethyleen of een hybride (combinatie van polyester en epoxy) basis. Duurzaamheid en kwaliteit gegarandeerd. Maar het is ook nog eens beter voor het milieu omdat er geen oplosmiddelen worden gebruikt. Daarom is poedercoaten de oppervlakte techniek voor de toekomst.

SCHOOPEREN
Schooperen behoort bij ons ook tot de mogelijkheden. Schooperen (ook wel metaliseren, thermisch spuiten of verzinken genoemd) is het thermisch aanbrengen (spuiten) van vloeibaar zink, aluminium, gietijzer, legeringen e.d. op een vooraf blank gestraald metaaloppervlakte. Hierbij wordt een zinkdraad door een spuitpistool getransporteerd en met een vlam verhit. Het gloeiende vloeibare metaal wordt met een spuitpistool in een dun laagje aangebracht en zal onmiddellijk stollen in een goed hechtende taaie laag. Met behulp van perslucht wordt het half vloeibare zink op het te verzinken voorwerp gespoten. Het metaal moet eerst gestraald worden, direct daarna een grondlaag zink schooperen. Bij deze combinatiemethode zal dankzij de galvanische bescherming van de twee metalen zelfs bij beschadiging van de verflaag geen roestvorming optreden. Het uiterlijk is grijs en mat. Door het enigszins ruwe oppervlak hecht een aan te brengen coating zeer goed. Het wordt onder andere toegepast bij het restaureren en daarna conserveren van gietijzeren voorwerpen. Maar ook zeer grote voorwerpen die niet in een zinkbad passen kunnen op deze manier verzinkt worden.

MOFFELEN
Moffelen is het harden van lakken en coatings in een oven. De lakken worden thermohardende reactielakken genoemd: in de moffeloven wordt het product met het aangehechte poeder bij ca. 180 C tot een chemische reactie gebracht waardoor de poeder smelt en de poedercoating zijn uiteindelijke eigenschappen krijgt. Moffelen zit ook in het arsenaal van spuiterij De Haan Service B.V.